De Pothof, altijd leuk!

Zelf spelen wij in een fantastische locatie, er zijn echter meer excentrieke schaaklocaties in Nederland, een daarvan is de Pothof in Hardenberg.
Vroeger als klein kind kwam ik er vaak omdat het Overijssels kampioenschap snelschaak hier altijd werd gehouden. Dit keer kwam ik gezellig met de trein samen met mijn teampie CFM Arjan Dijkstra.

Deze man Dijkstra heeft net een nieuwe baan; in stoere bewoordingen vertelde hij hierover. Het was slaapverwekkend. Dit komt nu mooi uit, want blijkbaar doet Arjan alleen maar filosoferen op het werk, maar echt iets uitvoeren ho maar. Precies zoals we deze lieve integere man kennen. Als kanttekening moet hier wel bij gezegd worden dat hij wel op het randje staat om een fantastisch concept de markt op te brengen. Spannend! Verder was de trein en busreis gezellig, we misten wel de koffie en koekjes, maar ja.

Dan het schaken, we stonden al met 2-0 voor; dit heeft u natuurlijk al lang gelezen op onze site dus hier vertel ik verder niet zoveel over! Wat ik wel over deze twee helden kan zeggen is dat vandaag de dag, op het moment dat dit verslag wordt getypt, een van de spelers jarig is!! Groen kwam gisteren om 23:45 het schaakcafé binnenzetten om toch nog even de boel op stelten te zetten voor zijn verjaardag! Hij kwam er niet echt bekaaid vanaf zijn lieve vrouw had zelfs een spiksplinternieuwe huewai p20smart gekocht met hoesje! Wat een bofkont! Nu alleen nog een simkaartje en gaan!
Voor de rest waren er verdacht weinig LOS-mensjes te bekennen in het café dus was de voorbereiding wel goed? We gaan het straks allemaal lezen!

Als we naar de stand kijken kunnen we echt spreken van een topper! De nummer 1 tegen de nummer 3. Bij winst van Hardenberg zouden ze ons voorbijgaan in de stand; als team waren we ons bewust van dit feit en zouden we onze huid duur verkopen of gewoon niet verkopen?

Bord 3
Edgar Spanjers – Casper Rupert
Ik ging netjes naar huis, Casper kwam aan in de kroeg! Heerlijk! Nog een kleine borrel voor het slapen gaan, toen ik Casper om 12:55 zag bij de Pothof zag hij er verrassend fris uit! Uitstekend werk Rupppie!
D4-pf6 Lg5,Rupert maakt er weer een feestje van! Met actief spel over de flanken staat Casper erg lekker. Ik citeer potjandorie: zit Rupert zo hoog en speelt hij ook nog eens zo goed! Fijne woorden als je teamleider dit zegt. Ook Casper heeft een pionnetje buitgemaakt, verder laat hij de witte loper dansen over het bord, even oppassen dat de zwartveldige van zwart niet te goed wordt. Casper kennend heeft hij dit al lang zien en is alles onder controleeee. En zoals al voorspelt casper blokkeert de zwartveldige loper! En staat prima! De zwarte loper heeft zich nooit kunnen bevrijden, een pion van casper was opgerukt, er dreigde een paard naar e7 te gaan, Edgar vond het wel welletjes en gaf op. 5-0! Joeppie!

Bord 4
Leo Klapwijk – Hummel
Vroeger stond Hummel bekend om zijn toffe, gewaagde, mooie en soepele aanvalsspel. Wat ik nu zag deed mij pijn aan de ogen, 1.c6, waar is het misgegaan. Nadat Dijkstra en Koen deze saaie ellende al spelen, nu ook de ruwe diamant van ons team. Db6-Dxb2 pion binnen, is die vergiftigd ik denk het niet. Pion meer klaar (geleerd van IM Hoeksema). Ik moet wel iets van mijn woorden terug nemen, nu er wat actieve zetjes zijn gedaan lijkt er ineens weer gewoon een leuke schaakstelling op het bord te zijn gekomen waarin alle zwarte stukken goed staan en de witte toch wel problemen hebben, komt dit nog goed voor wit?
Het is een waar spektakel op het bord, remisevarianten gezien, niet gedaan, ik ga voor de mooiste partij van het jaar geeft Leo aan. Pxd5! Bam, Hummel een leuk lief lachje op zijn gezicht! Deze beste man heeft dit natuurlijk wel gezien! He, ik moet nog steeds bijkomen van het feit dat je na 1.c6 zulke leuke stellingen kan krijgen. Zo leer ook ik elke dag toch nog iets bij. Na de chaos blijkt er een stelling op het bord te staan waarin ik geen idee heb wie er beter staat. Ik zet mijn geld op Hummel, waarom? Omdat Hummel gewoon supergoed is. En zo geschiedde, het eindspel wel goed uitgetikt, 7-0! Koen: je hebt als een oude man moeten werken!

Bord 5
Marlinde Waardenburg – Frits Rietman
Frits de man die de kroeg vaak sluit, is bezig met zijn laatste tentamen en dan mag hij ook een titel voor zijn naam zetten. Hup Fritsie, wij steunen je! Ja schaken euhmm, ik ga zo kijken welke zetjes er gespeeld zijn. Aljechin daar weet Frits wel raad mee, e5,d4 centrum pakken! En dan consolideren, niet te vroeg aanvallen, eerst alle stukken in gereedheid brengen! Heel goed Frits zo staat het in de stappenmethode. Marlinde doet enkele rake zetten en Frits zijn stelling is niet zo goed als hij was, maar zoals altijd staat hij nog wel solid. Frits en zijn tegenstanders vliegen elkaar in de haren, Frits op de damevleugel, Marlinde op koningsvleugel, wie is er doortastender? Dat is de grote vraag die alle toeschouwers bezighoudt. Frits zijn aanval lijkt toch de betere kansen te hebben, er staat zelfs al een pion op d6 die gedekt staat door de dame op d1 dus ook niet gepakt kan worden, hulptroepen erbij en de kansen van Frits stijgen met de zet. Uiteindelijk stijgen de kansen zo hoog dat Frits wint, supermooi.

Bord 6
Mark Benninga – Arjan Dijkstra
De angstgegner (angstoproeper, red.) van Lonneker, deze man heeft van half Lonneker gewonnen, ook namen als Zyon en Paul bond hij aan zijn zegekar. Met flitsend en niet altijd correct maar leuk spel weet hij het elke tegenstander moeilijk te maken. Echter 1.c6 van Arjan maakt direct een einde aan wat een leuke middag had kunnen zijn. Schuif schuif schuif BORING. Arjan penetreert met zijn paard de stelling van zijn tegenstander die nu al rare zijwaartse bewegingen moet maken om niet in de problemen te komen. We zijn nog maar 40 minuten onderweg echter het voelt alsof we al uren aan het ploeteren zijn. Oepsie, niet gezien, daar gaat de kleine kwal, Arjan staat nu helaas al erg goed en eigenlijk al gewonnen. Jammer voor de partij die zo leuk had kunnen zijn. Paardjes springen in de wei, echter ook op het bord van Dijkstra, links rechts, hoppateeee, loper op A1 staat ingesloten, het zal niet meer lang duren voordat onze amsterdammert zijn punt kan noteren. Nou ja het duurt toch nog iets langer dan verwacht, maar het punt is er dan! 3-0 staat op het scorebord! Een uitstekende prestatie van de man met een rating van 2160.

Bord 7
Bernard van Lenthe – Hendrik de Groot
Hendrik is weer even thuis, Hardenberg de club waar ons grote talent is opgeleid en opgegroeid, kwam met zijn bekende pf3 c4 uit te startblokken. Nog een paar uurtjes wachten, maar dat gaat leuk worden, zoals elke partij van Hendrik. Hendrik lijkt ineens normaal te gaan schaken: pionnen in het centrum, paarden op normale velden en rustige zetten doen. Het ziet er ineens volkomen normaal uit! Dit moet wel een even wennen zijn voor de koning van Crazyhouse. Ja, er gebeurt eigenlijk niet heel veel, dus kan hier ook niet zoveel neerzetten. Hendrik verbetert langzaam zijn stelling en heeft ene prima plusje. Wit wordt steeds actiever en zwart lijkt in de problemen te komen, de loper op c8 heeft geen velden meer, wit dreigt haast mat, ik ben erg benieuwd hoe zwart deze problemen gaat oplossen! Hij blijft lekker schuiven, geen mat maar wel een fantastische stelling! Met nog 2 seconden op de klok haalt Hendrik de 40ste zet en daarna sleept hij het punt binnen 8-0! Onze eerste!

Bord 8
Dinand Wilps – Koen Lambrechts
Koen, onze 1.c6 speler, wordt volwassener. Volgende week een week naar CERN voor zijn afstuderen, leuk chickie opgescharreld in de kroeg, nieuwe pattaaaaas gekocht, op tijd naar bed!! Hij komt er wel! Dan ook nog 1.c5! Kijk! Dat is wat de kijker graag ziet! Ik ben nu al ontzettend trots op je! Ben je al aan het genieten? Ja ik vind het echt leuk, ik ga ervoor! Dit waren de woorden van onze bord 8, deze bord 8 laat er geen gras over groeien, Kech-g5 h5 h4 aanvallen, stukken ontwikkelen komt later… Koen gaat maar door, lukt het zijn tegenstander om de aanval van de h4-pion te stoppen? U leest het straks allemaal hieronder. Koen haalt zijn hulptroepen erbij en dan en dan, rokeert Dinand lang, sodeju, mooi kut. Nieuw plan, a-pion naar voren en gaan. In de tussentijd probeert wit het centrum open te breken, maar dat gaat hem niet lukken, de flankaanval gaat door en door! Het paard dat de pion ondersteunde met de aanval op de koningsvleugel, die dus nutteloos is geworden omdat wit lang ging, is geruild tegen een loper die echt aan het niksen was. Dit kan men een voordelige ruil noemen.
Mooi detail, Koen kan met zijn andere paard, dus niet het paard waar we het net over hadden wat geruild was, ook de andere loper slaan. Dan blijft er een stelling over waar wit moet strijden zonder lopers en zwart zonder paarden. Kan zwart tijdig de lopers activeren? Niet gedaan! I.p.v. daarvan speelt Koen echt echt maar dan ook echt een beauty van een zet! Ld5! Alles staat in, alles kan gepakt worden, maar alles pakken is niet goed! Ik word hier haast zelf een beetje opgewonden van. Echt wat een zet, hopelijk heeft Koen straks nog even tijd om zijn potje online te zetten, want hij is het naspelen waard! Ik geef nog niet echt een oordeel over de stelling, want de stelling is weer eens te moeilijk. Het wint, of nou ja door de voortzetting van wit wel! 4-0! Nog een halfje!!

Ze hebben ook Grolsch, daar worden we blij van.

Een gedachte over “De Pothof, altijd leuk!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *